תשעה כיווני פעולה איך להתמודד עם בן זוג נרקיסיסטי

לחיות עם בן זוג שיש לו הפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD) זה אתגר חיים מורכב ומהול בכאב עצמי רב. רכבת ההרים הרגשית שמגיעה עם השתלטנות, חוסר היציבות, חוסר האמפתיה והצורך המתמיד בהערצה עלולה להשאיר את בני הזוג מבודדים, מוערכים ובעיקר מרוקנים ומבולבלים.

בטרם אסקור מספר דרכים להתמודד עם בן/ת זוג בעל NPD כדאי לשים לב כי ההמלצות שלי לא נועדו לשנות אותם – זה מעבר לשליטתך – אלא לעזור לך לנהל את המצב ולדאוג לעצמך. אילו חיים די קשים, וזה בסדר להכיר בכאב שאתה חווה, לבקש עזרה או להיפרד או להתגרש.

להלן מספר דרכים מעשיות להתמודד עם המצב הקשה הזה:

1. למד על NPD: הבנת ההפרעה היא הצעד הראשון לקראת העצמה. NPD מאופיין בתחושה מוגזמת של חשיבות עצמית, צורך עמוק בתשומת לב והערצה מוגזמת, מערכות יחסים בעייתיות וחוסר אמפתיה לאחרים. אבל מאחורי המסכת הזו של ביטחון קיצוני מסתתרת הערכה עצמית שברירית שפגיעה לביקורת הקטנה ביותר. ממליצה לך לקרוא את הפוסט הזה: לינק לפוסט

2. הגדר גבולות ברורים: אנשים עם NPD לרוב אינם מכירים או מכבדים גבולות של אנשים אחרים. חיוני לבריאות הנפשית שלך להציב גבולות ברורים לגבי מה שאת/ה רוצה ומה לא תסבול/י. זה כלל לא פשוט, שכן אנשים עם NPD עשויים לא להגיב טוב לגבולות נוקשים ועשויים להגיב בכעס או במניפולציה חדשה ומענה יותר.

3. תעד/י הכול: עריכת תיעוד ושמירתו עשויים להיות שימושיים, במיוחד בזמנים שבהם אתה צריך לזכור אירועים בבירור, בין אם משיקולים אישיים או מסיבות משפטיות.

4. הצטרפ/י לקבוצות תמיכה: את/ה לא לבד. רבים הלכו בדרך זו ויכולים לחלוק את חוויותיהם ולהציע תמיכה. בין אם באופן אישי או מקוון, קבוצות תמיכה מספקות קהילה שמבינה מה עובר עליך.

5. מצא/י תמיכה מקצועית: התמודדות עם בן/בת זוג עם NPDמלווה בתחושות של בדידות והיא ומציפה. מטפל שמבין בהפרעות אישיות יכול להציע לך את התמיכה שאתה צריך. טיפול יכול גם ללמד אותך מנגנוני התמודדות לטיפול בהתנהגויות של בן הזוג ולעזור להגן על ההערכה העצמית שלך.

6. שמר/י על עצמך: טיפול עצמי הוא חיוני. עסוק בפעילויות המטפחות את בריאותך הפיזית, הנפשית והרגשית. התחבר עם חברים, תרגל מיינדפולנס או מדיטציה, ועסוק בתחביבים שאתה אוהב.

7. חשב/י על הצרכים שלך: קל לאבד את עצמך במערכת יחסים נרקיסיסטית מורכבת.  קח/י זמן באופן קבוע לבחון את המידה בה צרכים והרגשות שלך קיימים ומתמלאים. פוגשים אותם? או שאתם פועלים רק להרוויח שקט? לרצות? לחשוש?

8. שקול את האפשרויות שלך: לפעמים, למרות מאמציך, ייתכן שהמצב לא ישתפר. חשוב לקחת בחשבון את הרווחה והאושר שלך. פירוש הדבר עשוי להרהר בהחלטות קשות לגבי עתידכם המשותף.

9. להתכונן לפרידה: ברור כי לא יהיה קל לך ללכת לטיפול עבורך, לא יהיה פשוט להציב גבולות ברורים, לא יהיה פשוט לקבל החלטות שהן בעד עצמך. לפעמים, מהלכים כאלה עשויים להצליח ולפעמים לא, לפחות תדע/י שניסית ואם אין מנוס, אז זה ממש לא צריך להפחיד אתכם להיפרד.

לפעמים בן/ת הזוג הנרקיסיסטי נפגע מהצעדים שאתם עושים לשינוי המצב והוא מבקש להיפרד או פשוט נעלם. ראה/י זאת כהקלה ומתנה ולא סבל. באופן כוללני המצב הפוך, כאשר עולה עניין של פרידה הם נפגעים כ"כ קשה ורואים בך אויב ויעד לנקמה. פרידה עשויה להיות מאוד קשה וצריך להתכונן אליה היטב, מראש ועם אנשי מקצוע מומחים בתחום כדי לצאת עם כמה שפחות נזקים.

מקורות להרחבת הידע:

● American Psychiatric      Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders      (5th ed.).

● Brown, S. (2009). Women      who love psychopaths: Inside the relationships of inevitable harm. Health      and Well-being Publications.

● Malkin, C. (2015).      Rethinking Narcissism: The Bad — and Surprising Good — About Feeling      Special. HarperWave.

● Masterson, J. F. (1981).      The Narcissistic and Borderline Disorders: An Integrated Developmental      Approach. Routledge.

● The National Domestic      Violence Hotline. (n.d.). Path to Safety. [Online Resource]

● Ramani, S. V. (2019).      Don’t You Know Who I Am?: How to Stay Sane in an Era of Narcissism,      Entitlement, and Incivility. Post Hill Press.

 

 

דילוג לתוכן