חטיפת ילד לרומניה ע"י האם ללא הסכמת האב

חטיפת ילד לרומניה ע"י האם ללא הסכמת האב / ד"ר אלברטו אהרונוביץ

בשנים האחרונות, מתרחבת תופעה של חטיפת ילדים מישראל ואל ישראל, בצורה המעוררת דאגה עמוקה בציבור ובקרב אנשי מקצוע. מהלך כזה כרוך גם בסערות נפשיות גדולות ועשוי להשפיע על הילד המעורב עד סוף חייו. סיטואציות אלו מתרחשות לעיתים במסגרת מאבקים משפטיים על משמורת ילדים, ולעיתים כחלק מסכסוך אישי עמוק יותר בין ההורים או בני משפחה נוספים. המקרה של הילד איתן בירן שנחטף ע"י סבו לישראל מאיטליה, עורר סערה לאומית ובינלאומית בישראל ובאיטליה. לכל צד היה ברור כי הוא פועל למקסם את טובתו של הילד. לכל צד תמיד יש טיעונים הנראים טובים וחזקים.

המקרה המוצג כאן (אהרונוביץ 2006) הוא של אישה שחטפה את ילדם המשותף של בני הזוג לרומניה, ללא הסכמת האב. האם נשארה בצעה את החטיפה בדרך איטית, רכה וניסתה שלא לעורר חשד לחטיפה, עד שהיום אחד קיבל הגבר את במסמכים המשפטיים. ההשלכות של חטיפת ילד על ידי הורה אחד למדינה אחרת הן רבות ומורכבות. הילד עלול לחוות טראומה, חוסר יציבות רגשית ובידוד מההורה השני ומשאר משפחתו. בנוסף, התהליכים המשפטיים הכרוכים במצבים כאלה יכולים להיות מורכבים וממושכים, מכיוון שהם דורשים קואורדינציה בין מערכות משפט שונות במדינות שונות. חשוב להדגיש את חשיבות המניעה של תופעה זו. הורים, מטפלים ומוסדות חינוך צריכים להיות מודעים לסימנים המוקדמים של סיכון לחטיפה ולפעול בהתאם. כמו כן, יש לחזק את המערכת המשפטית והשיתוף הבינלאומי בנושא זה, כדי להבטיח תגובה מהירה ויעילה במקרה של חטיפה. חשוב לזכור שמרכז העניין בכל סיטואציה כזו הוא הילד. המטרה היא לשמור על בריאותו ורווחתו, ולהבטיח שהוא נמצא בסביבה מזינה ותומכת, ללא קשר לסכסוכים בין ההורים. מצב המלחמה בארץ ובכלל אירועי הטרור לאורך כל שנות קיומה של המדינה, גורמים לא פעם לחילוקי דעות בין הורים, באשר לדעתם אודות המשך החיים בארץ. החיים כאן נתפסים כמסוכנים עבור הילד וזה גם עשוי להיות טיעון משמעותי בעת הדיונים לקבלת משמורת בחו"ל. נוסעים לגור לתקופה אצל משפחת האב או האישה, שימו לב להימשכות לא ברורה וזוחלת של הביקור. אחד ההורים עשוי לחזור לארץ בגלל עבודה, ילדים מנישואין קודמים, הורים מבוגרים ולגלות כי בן הזוג השני מסרב לחזור, הגיש בקשה לגירושין ואף מסרב להחזיר את הקטין לישראל. פעמים רבות כמו במקרה הנדון במאמר, ההורים נישאו ברומניה ושם חילם חוקים אחרים לגבי נישואין ופירוקם, מאשר בארץ.

מה יכול לעשות הורה שילדו נחטף לחו"ל? קראו כאן-

חלAlberto Aronovitz, ‘May Private Claims be Advanced through the European Court of Human Rights? – A Study of Cross-Border Procedural Law Based on a Case of International Child Abduction’, in 37 Israel Yearbook on Human Rights 2007, p. 165 et seq. available at https://brill.com/display/book/edcoll/9789047423485/BP000007.xm

ד"ר אהרונוביץ זמין להתייעצות כאן באתר. פנה כאן https://firstlinehub.com/ לעמוד הבית ובחר בהתייעצות משפטית.

דילוג לתוכן